Вплив діяльності лізингових та кредитних установ України на бізнес і кон’юнктуру ринку у воєнний, післявоєнний період - Павлова, О. М.; Данилюк, Т. І.; Мурзіна, А. В.; Держай, О. Ю.; Мельник, О. О. (Чороморський державний університет імені Петра Могили, 2024)
Дана стаття присвячена дослідженню важливого аспекту фінансової сфери України — діяльностілізингових та кредитних установ. Стаття розглядає роль цих фінансових інструментів у підтримціпідприємств та підприємців, надаючи їм можливість отримати доступ до необхідних ресурсів длявідновлення та розвитку в умовах нестабільності. Ми провели аналіз важливості лізингу та кредиту-вання для підприємств під час воєнних конфліктів, а також оцінили їх роль у стимулюванні та віднов-ленні кон'юнктури ринку України після кризи. Досліджуються також аспекти регулювання та впливудержавних програм на функціонування цих фінансових установ в надзвичайних умовах. Стаття маєна меті підкреслити важливість фінансової підтримки для бізнесу в періоди нестабільності та надатичітку картину впливу лізингових та кредитних установ на кон'юнктуру ринку України в умовах воєннихта післявоєнних періодів. Відомо, що Кредитування та лізинг зробили вагомий внесок в піднесеннята розвиток кон'юнктури ринку України, стимулюючи бізнеси розвиватися та розширювати свою діяльність у таких нелегкий для економіки час. У воєнний період, лізингові та кредитні установи ста-ли ключовими джерелами фінансування для підприємств та осіб, які потребують доступу до капіта-лу для вирішення різних фінансових потреб. Лізинг дозволив підприємствам отримати доступ донеобхідного обладнання та активів без великих витрат, зберігаючи ліквідність, а кредити від МФОстали швидким та зручним способом отримання фінансової підтримки, особливо для осіб з низькимкредитним рейтингом. При цьому для бізнесів стала доступна програма 5-7-9%, яка значно змен-шила фінансове навантаження та надала можливість оформити техніку під малі відсотки річних. Упіслявоєнний період лізингові та кредитні установи мають великі перспективи розвитку, так як еко-номічна ситуація в країні буде досить нестабільною. Перш за все, активне відновлення кон'юнктуриринку сприятиме збільшенню попиту на фінансові послуги. Лізинг може стати ефективним інстру-ментом для підтримки росту підприємств і відновлення виробництва. У післявоєнний період кре-дитні установи також матимуть важливу роль у фінансовому відновленні країни, надаючи позики дляінвестицій та розвитку. Поступове покращення фінансової стійкості та зменшення ризиків такожможуть сприяти збільшенню доступності кредитів для різних категорій клієнтів. Однак важливо вра-ховувати, що зростання регуляторного нагляду та вдосконалення практик видачі кредитів та лізингує важливими аспектами забезпечення стабільності фінансового сектору та захисту прав споживачів.
Keywords: кредит; лізинг; кредитні установи; бізнес; підприємства; банк; кон'юнктура ринку.; 366.7