Повторюваність небезпечних явищ погоди (ожеледь, ожеледиця) в Луцьку впродовж першої чверті ХХІ сторіччя - Павловська, Тетяна Сергіївна (Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2026)
У роботі представлено результати дослідження повторюваності явищ ожеледі та ожеледиці у Луцьку впродовж першої чверті ХХІ сторіччя. На основі фондових матеріалів Волинського центру з гідрометеорології визначено щомісячну кількість днів із ожеледдю та ожеледицею в Луцьку упродовж кожного року досліджуваного періоду та середнє за цей період значення кількості днів із ожеледдю та ожеледицею в рік; виявлено тенденції динаміки щомісячних та річних сум кількості днів з указаними явищами. З'ясовано, що в Луцьку ожеледиця спостерігається в середньому в 12 разів частіше, ніж ожеледь. Ожеледь найчастіше відмічається в грудні, а з ожеледиця – в січні. Упродовж 2001-2025 рр. простежуються слабо виражені зростання річної кількості днів із ожеледдю та зменшення кількості днів із ожеледицею. У розрізі місяців помітне суттєве зростання кількості днів з цими явищами в січні.
Keywords: клімат; Волинська область; метеостанція; погода; погодно-кліматичні умови; глобальне потепління; зміни клімату; ожеледь; ожеледиця; морозна погода; Луцьк; лід; температура повітря; атмосферні опади; 551.578.46:551.577.38(477.82)"2001/2025"