Новелізація Цивільного кодексу Австрії1811 р. на початку ХХ ст. - Шутко, Н.; Shutko, N. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті досліджено причини та передумови новелізації Цивільного кодексу Австрії 1811 р. у 1914-1916 рр. Проаналізовано зміст Першої Новели від 12 жовтня 1914 р., Другої Новели від22 липня1915 р. та Третьої Новели від09 березня1916 р. до Цивільного кодексу Австрії1811 р. З’ясовано, що його новелізація не внесла кардинальних змін ні до структури кодексу, ні до основних засад кодексу й оцінювалася в австрійській цивілістиці як свого роду « косметичний ремонт» з метою пристосування кодексу до тогочасних умов життя. Зміни суспільного, господарського та політичного устрою ставили перед законодавцем завдання правового врегулювання щораз більшої кількості нових суспільних відносин і, відповідно, пристосування Цивільного кодексу Австрії1811 р. до нових потреб часу. Цивільний кодекс Австрії1811року разом з новелями був чинний на західноукраїнських землях до1932 року, коли уII Речі Посполитій було прийнято нові Цивільні кодекси. The article explores the causes and preconditions of the Austria Civil Code of 1811 novels introduced in 1914-1916. The emphasis is laid on the content of the First Novel of 12/10/1914 p., Second novel of 22.07.1915 and the Third Novel of 09.03.1916. The Novels to the Civil Code of Austria of 1811 were estimated in Austrian Civil society as a kind of «cosmetic repair» aimed at adapting the Code to the living conditions of that time without disturbing its structure or changing the basic principles. But after a while it became obvious that even so amended Civil Code could not solve all the problems that arose after the end of World War I. Changes in the social, economic and political system put before the legislature the task of legal regulation of the new social relations and accordingly adapt the Austrian Civil Code of 1811 to the new needs. The Civil Code of Austria of 1811 with the novels remained in force in Western Ukraine until 1932, when Rich Pospolyta II has accepted the new Civil Code.
Novels to the Civil Code of Austria of 1811 Introduced at the Beginning of the XXth Century
Keywords: новелізація; Цивільний кодекс Австрії1811 року; комісія; зміни; договір; novels to the Code; the Civil Code of Austria of 1811; Commission; changes; contract