Рецепція творчості Лесі Українки в публіцистиці Є. Сверстюка - Жванія, Людмила Вікторівна; Zhvaniia, Liudmyla V. (Сумський державний університет, 2016)
У статті досліджується проблема сприйняття творчості Лесі Українки публіцистом, літературним критиком, дисидентом Євгеном Сверстюком. Здійснюється аналіз структури авторського міфу Лесі Українки у версії Євгена Сверстюка. Доводиться теза про те, що критики – шістдесятники творили свій героїчний міф Лесі Українки, на противагу заідеологізованому образу класика у версії радянського літературознавства. Основною функцією цього міфу постає його здатність бути комунікативною системою, повідомленням, у якому сконцентровано героїчний потенціал минулого, зверненим до майбутніх поколінь.

The problem of perception of the creativity of Lesia Ukrainka by the journalist, literary critic and dissident Yevhen Sverstyuk is examined in this article. Yevhen Sverstyuk has analysed the structure of myth of Lesia Ukrainka. The critics of the sixties have created a heroic myth of Lesia Ukrainka. This myth was an opposed one to the ideological myth of the Soviet system. The main function of this myth is its ability to fulfill the function of a communicative system, which focuses on the heroic potential. This myth about Lesia Ukrainka unites generations and became a model, upholding the ideals of freedom, dignity and honor
Peception of the creativity of Lesia Ukrainka in journalism of Yevhen Sverstyuk
Keywords: міф; архетип; комунікативна система; повідомлення; Леся Українка; Сверстюк; myth; archetype; communicative system message; Lesya Ukrainka; Sverstyuk