Соціологія конфлікту - Любчук, Валентина Василівна; Опейда, Людмила Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Для сучасного суспільства характерним є підвищений рівень конфліктності. Пандемія COVID-19 спричинила спалах міжособистісних конфліктів, боротьба за території, корисні копалини, культури та ідеології теж активізували інші конфлікти, які мають досить широкий ореол поширення. Війна на території Україна теж підвищила рівень конфліктності на усіх рівнях: від рівня до суспільства до рівня окремої соціальної групи, наприклад, сім’ї та рівня окремої особистості. Необхідність пошуку шляхів попередження або розв’язання конфліктних ситуацій різних рівнів, масштабів спонукає до їхнього дослідження різними науками, соціологія – не виключення. Даний курс знайомить здобувачів освіти із категоріальним апаратом «Соціології конфлікту», різними видами та типами конфліктів, методологією та методами їхнього дослідження, чинниками, що впливають на їхню появу, прояв та розв’язання. У виданні представлено тематичний план лекційних занять, теми лабораторних робіт, плани практичних занять та деякі завдання до підсумкових контрольних робіт, список літератури, перелік питань для підготовки до заліку, а також порядок нарахування балів за шкалою ECTS та національною шкалою.
Keywords: конфлікт; медіація; переговори; види конфліктів; соціологічні методи дослідження конфліктів; технології розв'язання конфліктів; 316.48(072)