Діяльність краудфандингових платформ в Україні: регіональний аспект - Тоцька, Олеся Леонтіївна; Вавдіюк, Наталія Юріївна; Totska, Olesia Leontiivna; Vavdiiuk, Nataliia Y. (Західноукраїнський національний університет, 2022)
Вступ. Краудфандингові платформи є одним із способів залучення коштів для фінансування проєктів. Вони надають авторам ідей онлайн-можливість залучити для їх реалізації кошти широкого кола осіб. В Україні функціонують кілька краудфандингових платформ, що динамічно розвиваються та допомагають авторам реалізувати проєкти у різних сферах. Мета – проаналізувати діяльність краудфандингових майданчиків України та визначити регіональні особливості на прикладі платформи «Велика ідея». Методи. Використано методи аналізу та порівняння для вивчення фінансових аспектів і результатів діяльності краудфандингових майданчиків «Велика ідея», «GoF» і «RazomGO»; рейтингового оцінювання – для рейтингування регіонів України за рівнем успішно реалізованих проєктів та їх інвесторів на платформі «Велика ідея»; теоретичного узагальнення – для формування висновків. Результати. Проаналізовано фінансові аспекти діяльності українських краудфандингових платформ «Велика ідея», «GoF» і «RazomGO». Наведено дані щодо успішно реалізованих на них проєктів, інвесторів, залучених коштів. Розглянуто регіональний фокус фінансування громадянами різноманітних проєктів на платформі «Велика ідея». На основі даних за 2015–2021 рр. сформовано поліноміальні лінії тренду для прогнозування кількості успішно реалізованих проєктів та інвесторів на цьому краудфандинговому майданчику. Побудовано рейтингову матрицю групування регіонів України за рівнями успішно реалізованих проєктів та їх інвесторів на платформі «Велика ідея». Висновки. Виявлено, що в регіональному контексті найбільш активними на платформі «Велика ідея» виявилися автори ідей й інвестори з Київської, Львівської та Харківської областей, найменш активними – мешканці Закарпатської та Сумської областей й АР Крим. Задля розширення кількості залучених до краудфандингу осіб і збільшення обізнаності українців про такий вид фінансування ідей визначено доцільним проведення інформаційних кампаній адміністраторами платформ як на майданчиках, так і за їх межами, особливо в регіонах із низькою активністю жителів у такій фінансовій сфері.

There are several crowdfunding platforms in Ukraine, which are dynamically developing and helping authors to find investors. The purpose of the article is to analyze the activities of crowdfunding platforms in Ukraine and identify regional features on the example of the platform «Big Idea». Methods. Methods of analysis and comparison, rating assessment, theoretical generalization are used. Results. The financial aspects of placing projects on the crowdfunding platforms «Big Idea», «GoF» and «RazomGO», and the results of their activities in terms of successfully implemented projects, attracting investors and funds are considered. Based on the data of the platform-leader «Big Idea» for 2015–2021, forecast trend models were built. The zoning of the regions of Ukraine was carried out on the basis of their ratings according to the indicators of successfully implemented projects and their investors on the platform «Big Idea». Conclusions. It was found that the leaders in the number of successfully implemented projects and their investors on the platform «Big Idea» are Kyiv, Lviv and Kharkiv regions, outsiders – Transcarpathian and Sumy regions, Crimea.
Activity of crowdfunding platforms in Ukraine: regional aspect
Keywords: краудфандинг; краудфандингові платформи; проєкти; інвестори; регіони України; crowdfunding; crowdfunding platforms; projects; investors; regions of Ukraine; G10; G29; G39; 336.648(477)