Використання елементів гейміфікації на уроках математики у ЗЗСО - Гончарук, Наталя Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі розглянуто проблему використання елементів гейміфікації на уроках математики ЗЗСО. Розкрито психолого-педагогічні основи гейміфікації як освітньої технології. Проаналізовано роль гейміфікації як інноваційного підходу, що сприяє індивідуалізації та диференціації навчання, створенню позитивного емоційного клімату та ефективній організації самостійної роботи учнів. Обґрунтовано методичні рекомендації та педагогічні умови щодо доцільного впровадження гейміфікаційних завдань у навчальну практику. Розроблено систему завдань, які включають вікторини, кросворди, групові та інтерактивні вправи, міні-дослідження, проекти, математичні диктанти, кейси. Експериментально підтверджено позитивний вплив запропонованої методики на підвищення навчальних досягнень учнів, якісну зміну мотиваційної сфери учнів. Практичне значення роботи полягає у розробці та апробації системи гейміфікованих навчальних матеріалів, методів та сценаріїв уроків математики для ЗЗСО. Результати дослідження можуть бути використані вчителям для підвищення ефективності викладання математики шляхом інтеграції ігрових елементів в освітній процес.
Keywords: гейміфікація; елементи гейміфікації; ігрові механіки; уроки математики; мотивація учнів; пізнавальна активність; заклади загальної середньої освіти (ЗЗСО)