Голкова електроміографія спортсменів високої кваліфікації зі стрільби з лука при міофасциальному больовому синдромі плечового пояса - Харченко, Галина Дмитрівна; Марченко, Ольга Кузьмівна; Harchenko, Galina; Marchenko, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Вивчено особливості розвитку міофасциального больового синдрому плечового пояса в спортсменів високої кваліфікації зі стрільби з лука. Проаналізовано нейрофізіологічне дослідження з використанням методу голкової ЕМГ стосовно 22 спортсменів високої кваліфікації зі стрільби з лука. Дослідження проводили, застосовуючи електроміографічне устаткування «NeuroScreen» (Нiмеччина). Дані голкової ЕМГ свідчать про відсутність у спортсменів високої кваліфікації зі стрільби з лука з міофасциальним больовим синдромом плечового пояса денерваційних процесів у дельтоподібному м’язі. Отримані результати лягли в основу розробки комплексної програми з фізичної реабілітації для спортсменів високої кваліфікації зі стрільби з лука з міофасциальним больовим синдромом плечового пояса. Specifics of shoulder myofascial pain syndrome development in high qualification archers were studied. The analysis of neurophysiological study of 22 high qualification archers using needle electromyography method was performed. The study was conducted using electromyograph «NeuroScreen» (Germany). Results of needle electromyography prove the absence of denervation processes in deltoid muscle in 22 high qualification archers with shoulder myofascial pain syndrome. The obtained results gave a basis for development of the complex program of physical rehabilitation of high qualification archers with shoulder myofascial pain syndrome.
Needle Electromyography of High Qualification Archers with Shoulder Myofascial Pain Syndrome
Keywords: електроміографія (ЕМГ); myofascial pain syndrome; біль; міофасциальний синдром; дельтоподібний м’яз; electromyography (EMG); deltoid muscle