Інтегральний характер квантового підходу до вивчення природи свідомості - Стебельська, Олександра; Stebelska, Oleksandra (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Статтю присвячено аналізу квантово-механічних досліджень природи свідомості. Квантова теорія свідо-мості прагне синтезувати у власному вченні такі науки, як психологія, філософія, фізика, кібернетика, нейро-фізіологія, еніологія та ін. У результаті критичного аналізу стверджено неможливість обмежити дослідження природи свідомості вивченням функціонування мозку людини. Свідомість долає ці межі, як і межі суб’єктив-ності, і постає надпросторовою та надчасовою сутністю. This paper is devoted to the quantum-mechanical studies of the nature of consciousness. The theory of quantum consciousness synthesizes in own teaching various disciplines such as psychology, philosophy, physics, cybernetics, neurophysio-logy, eniology etc. As a result, the author claims the inability of the limiting of consciousness by the scope of brain functioning. Consciousness overcomes these limits and beyond subjectivity and demonstrate the overtemporal and the overspatial essence.
Integrated Character of Quantum Method in Studying Consciousness
Keywords: свідомість; consciousness; квантова механіка; quantum mechanics; голографія; holography; надпросторовість; overtemporality; надчасовість; overspatiality; нелокальність; nonlocality