Роль інтегрованих агроформувань в покращенні функціонування фінансової інфраструктури агровиробництва - Шматковська, Тетяна Олександрівна; Shmatkovska, Tetiana О.; Барчук, Анастасія; Barchuk, A. (Дніпропетровський державний аграрно-економічний університет, 2014)
The article defines, that combined efforts of different organizational forms of management mediated by integration processes together with the components of the financial infrastructure involvement give the opportunity to form established system of mutual assistance and support to agricultural producers. The article also outlines, that the development of such processes will specify the opportunities for reducing transaction costs by achieving synergistic effect of joint (group) interaction of partners that operate within one integrated agricultural formation. It was found, that the development of these processes contributes to the gradual establishment of consistency in the functioning of not only the new integrated structures, based on intensive involvement of financial and credit infrastructure elements, but also of the agricultural sector as a whole. The publication summarizes, that the promotion of balanced combination of state regulation features with the market mechanisms may form conditions for farmers needs and interests harmonization by ensuring the integration of their activities together with the obligatory participation of financial and credit infrastructure elements of the agricultural sector. В статті встановлено, що об’єднання зусиль різних організаційно-правових форм господарювання за посередництва інтеграційних процесів із обов’язковим залученням компонентів фінансової інфраструктури надає можливість сформувати налагоджену систему взаємодопомоги та взаємопідтримки сільськогосподарських товаровиробників. Окреслено, що розвиток таких процесів обумовить появу можливості зменшення трансакційних витрат шляхом досягнення синергетичного ефекту спільної (групової) взаємодії партнерів, що функціонують у межах інтегрованого агроформування. Виявлено, що розвиток таких процесів сприятиме поступовому налагодженню системності у функціонуванні не лише новостворених інтегрованих структур на засадах інтенсивного залучення елементів фінансово-кредитної інфраструктури, а й аграрного сектору загалом. В публікації узагальнено, що завдяки сприянню виваженого поєднання функцій державного регулювання з дією ринкових механізмів можливо сформувати умови гармонізації потреб та інтересів сільгоспвиробників, шляхом забезпечення інтегрування їх діяльності із обов’язковим залученням елементів фінансово-кредитної інфраструктури агросектору.
The role of integrated agricultural groups in the financial infrastructure of agricultural production improving
Keywords: the financial infrastructure; фінансова інфраструктура; the integrated agrarian associations; інтегровані агроформування; the financial resources; фінансові ресурси; the agrointegration processes; агроінтеграційні процеси; the agrointegration processes; сільськогосподарські виробники; a synergistic effect; синергетичний ефект; the transaction costs; трансакційні витрати; a parity basis functioning; паритетні засади функціонування; the diversification of sources of financing; диверсифікація джерел фінансування; minimization of fiscal pressure; мінімізація фіскального тиску