Біогенні елементи сапропелевих покладів Волинської області - Соловко, Дмитро; Solovko, Dmytro (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Розглянуто геохімію біогенних елементів в органо-мінеральних відкладах водойм Волинської області. Вказані джерела надходження біогенних елементів, проаналізовано особливості їх розподілу в донних відкла- дах озер, розташованих у різних ландшафтних умовах області. У сапропелях озер Волинської області міститься незначна кількість сірки – 1–1,8 %, загального азоту − до 4,5 %. Вміст калію коливається в межах 0,06–0,48 %, фосфору – 0,09–1,38 %. В органічних сапропелях вміст заліза становить 0,1–9,3 % на суху речовину, кремнезе- мистих – 0,3–12,4 %, карбонатних – 0,2–10,3 % (на суху речовину). З’ясовано значення елементів (Fe, S, N, K, P) для визначення якості донних відкладів і можливості їх використання в різних галузях господарства. The geochemistry of biogenous elements has been examined in organic mineral deposits found in water bodies in Volyn. The sources of the influx of biogenous elements has been indicated,and an analysis has been made of the peculiarities of their distribution in the bottom sediments of lakes which were located in different topographical settings in the region. In sapropel Lakes in Volyn region contains, a small amount of sulfur – 1–1,8 % of total nitrogen – up to 4,5 %. Potassium content ranges between 0,06–0,48 %, phosphorus – 0,09–1,38 %. In organic sapropel Fe2O3 content is 0,1–9,3 % of dry matter, siliceous – 0,3–12,4 % carbonate – 0,2–10,3 % (on dry basis). The importance of each of the following elements – Fe, S. N, K, P – in determining the quality of ground deposits and the possibilities for utilizing them in different spheres of the economy has been elucidated.
Biogenous Elements of Sapropelic Deposits in the Volyn Region
Keywords: озеро; донні відклади; біогенні елементи; lake; ground deposits; biogenous elements