Storyline як інноваційна технологія розвитку мовлення дітей дошкільного віку - Фенко, Марія Ярославівна; Мацюк, Зоряна Сергіївна (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2022)
У статті здійснено спробу обґрунтування й аналізу інноваційної технології Storyline як дієвого засобу роз витку зв’язного мовлення дітей старшого дошкільного віку. Вагомість знання мови та вмілого послугування мовленням у сучасному світі не викликає заперечень. Саме тому актуальною постає проблема вмілого та сво єчасного розвитку зв’язного мовлення дітей-дошкільників як засобу самовираження, самоідентифікації, індиві дуалізації та креативності особистості. Очевидним є необхідність виокремлення й обґрунтування інноваційни технологій розвитку мовлення дітей дошкільного віку, які зумовлені потребами сьогодення та відповідають про гресивним поглядам зарубіжних науковців на мовленнєвий розвиток особистості. На наш погляд, домінантним у цьому процесі буде особистісно-зорієнтований підхід до дитини як індивіда. Сучасні лінгводидакти акцентують увагу на двох аспектах зв’язного мовлення, по-перше, власне на процесі породження самостійного зв’язног висловлювання та результаті такої вербальної діяльності; по-друге, на тексті як продукті мовленнєвої діяль ності, що передбачає наступні послідовні етапи: визначення теми, планування сюжетної лінії, добір необх мовних засобів, розповідання та самооцінка цілісного готового продукту (тексту). Дієвим у цьому напрямку, вважаємо, застосування технік активізації та стимулювання дитячої креативності, а реалізація означених пріорітетів розвитку зв’язного мовлення дошкільників можлива за умови використання в практиці навчально виховного процесу ЗДО технології Storyline. Storyline – це концепція, ґрунтована на створенні фабули історії, яка містить низку різних ідей розвитку подій, і веде до логічного завершення, тобто кульмінаційного моменту. Аналізована концепція вимагає елементарних лінг вістичних знань і може бути застосована для розвитку мовлення старших дошкільників. Варто пам’ятати, що Storyline – відкрита концепція, тому вимагає від вихователя чіткого розуміння і планування освітнього процесу. Кожна складова концепції – це модуль, який можна реалізовувати як на заняттях, так і під час режимних момен тів, а також його тривалість може бути окреслена кількома годинами або ж днями чи місяцями. Працюючи за технологією Storyline, створюємо ситуацію, у якій за допомогою співтворчості дітей народжу ється зміст історії, яка цікава саме дітям і відповідає колу їхніх інтересів. Власне в таких ситуаціях дитина використовує мову і мовлення як інструмент, за допомогою якого робить наступні кроки до пізнання нового світу
Keywords: дошкільна лінгводидактика; дитина; дошкільник, мовленнєвий розвиток; технологія; модуль; Storyline; 373.2.016:81.242]-027.31