Особливості показників зовнішнього дихання в підлітків і студентів-юнаків - Ковальчук, В.; Kovalchuk, V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
У юнацькому віці відзначено збільшення обʼємних і швидкісних показників зовнішнього дихання й зниження індексу Тіфно. Останнє може бути наслідком гіподинамії та шкідливих звичок. Зареєстровано зниження дихальних показників відповідно до норми. Це може свідчити про збільшення з віком негативного соціоантропогенного впливу на досліджуваний контингент або наявність хронічних захворювань дихальної системи. In youth, an increase of volume and speed parameters of external respiration and reduction of the index Tiffno was noticed. The latter may be the result of inactivity and bad habits. A reduction of respiratory indicators with respect to the norm was registered. This may indicate the increase of social and anthropogenic impact on the investigated contingent or the presence of chronic respiratory diseases.
Features of External Respiration Indices in Adolescents and Students
Keywords: показники зовнішнього дихання; юнаки; підлітки; іndicators of external respiration; youth; teenagers