«Орлове гніздо» Олени Пчілки: текст і контекст - Пашук (Кицан), Олена Вікторівна (My University, 2024)
Статтю присвячено аналізу досі ще не опублікованої історичної поеми Олени Пчілки «Орлове гніздо». Окремі друковані фрагменти не дають змоги повністю осягнути глибину ліро-епічного мислення авторки та всі грані її мистецького хисту. Відтак метою статті є історія написання поеми, її композиція та поетикальні особливості. Для реалізації окресленої мети задіювалися текстологічний та біографічний методи, а також поєднання порівняльного та культурно-історичного підходів.
Keywords: поема Олени Пчілки «Орлове гніздо»; автограф; жанр; поема; п’єса; гетьман; Олена Пчілка; Л. Старицька-Черняхівська.; 821.161.2’05-1/-9.09Пчілка