Вплив лікувальної гімнастики Пілатес на показники метаболічної функції кісткової тканини хворих на остеохондроз з остеопенічним синдромом - Афанасьєв, Сергій Миколайович; Afanasyev, Sergey (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Відсутність стійкого ефекту від застосовуваних методів фізичної реабілітації хворих з остеохондрозом хребта часто пов’язані з неповним обстеженням і недостатнім урахуванням патогенетичних факторів прогресування захворювання. Незважаючи на значну кількість робіт із відновлення хворих з остеохондрозом хребта, особливості фізичної реабілітації при остеопенічному синдромі в цього контингенту поки не відображені в науковій і методичній літературі. Оцінку стану губчастої кістки хребців у пацієнтів здійснювали за допомогою ультразвукової денситометрії п’яткової кістки на апараті «Achilles +» (Lunar, США). При цьому мінеральну щільність кісткової тканини аналізували за Z-індексом (Z-score) і Т-індексом (Т-score), згідно з рекомендаціями ВООЗ. Аналіз отриманих результатів обстеження 74 хворих на попереково-крижовий остеохондроз свідчить про наявність у 70,3 % із них остеопенії з порушенням фосфорно-кальцієвого балансу, дефіцитом магнію, зниженням інтенсивності остеорепаративних процесів. У результаті застосування комплексу лікувальної гімнастики на основі системи Дж Пілатеса покращилися показники кісткоутворення, знизилась активність резорбтивних процесів у кістковій тканині, збільшився вміст у крові іонізованого кальцію й магнію, зменшилися рівень фосфору в крові та екскреції кальцію. Lack of persistent effect of the methods of physical rehabilitation of patients with spinal osteochondrosis often associated with incomplete and inadequate examination considering pathogenetic factors of disease progression. Despite the considerable number of works devoted to the rehabilitation of patients with spinal osteochondrosis, especially physical rehabilitation in osteopenic syndrome in this contingent, while not reflected in scientific and technical literature. Assessment of vertebral cancellous bone in patients was carried out using ultrasound densitometry of the calcaneus on the unit «Achilles +» (Lunar, USA). Thus bone mineral density analyzed by Z-index and T-index. according to the recommendations. Analysis of the survey results 74 patients with lumbosacral osteochondrosis shows that 70,3 % of them osteopenia found in violation of phosphorus-calcium balance, magnesium deficiency, reduced intensity osteoreparative processes. As a result of complex therapeutic exercises based on the J. Pilates system indicators improved bone formation, decreased activity resorptive processes in bone tissue, increased blood levels of ionized calcium and magnesium level decreased phosphorus levels and calcium excretion.
Impact Physiotherapist Pilates on Indicators of Metabolic Function of Bone Tissue of Patients with Low Back Pain and Osteopenic Syndrome
Keywords: остеохондроз; остеопенія; метаболічна активність; лікувальна гімнастика; Пілатес; low back pain; osteopenia; metabolic activity; physiotherapy; Pilates