Інтерактивні технології навчання на уроках біології 9 класу при вивчені теми «Збереження та реалізація спадкової інформації» - Лошик, Любов Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню дієвості застосування інтерактивних технологій навчання на уроках біології у 9 класі під час вивчення розділу «Збереження та реалізація спадкової інформації». У роботі обґрунтовано актуальність впровадження сучасних педагогічних технологій у контексті Нової української школи, де провідну роль відіграє залученість учня в освітньому процесі, розвиток критичного мислення, формування дослідницьких та практичних умінь. У теоретичній блоці проаналізовано сутність інтерактивного навчання, визначено його місце та функції в процесі вивчення біології, охарактеризовано основні методи (мозковий штурм, групова робота, віртуальні симуляції) та засоби (візуалізація, онлайн-майданчики, зокрема Labster), що сприяють засвоєнню складного біологічного матеріалу. Особливу увагу приділено психолого-педагогічним аспектам сприйняття та розуміння учнями молекулярно-генетичних процесів. Практична частина містить результати педагогічного експерименту, проведеного у 9 класі. Застосування інтерактивних методів засвідчило позитивну динаміку у рівні опанування знань учнями, зростання зацікавлення до предмета, поліпшення навичок аналізувати, узагальнювати та використовувати інформацію. Наведено зразки занять, дидактичні матеріали та підсумки опитування учнів. Праця може бути корисною для вчителів біології, методистів, розробників навчально-методичних посібників, та науковців, що досліджують шляхи модернізації природничої освіти у навчальних закладах.
Keywords: мозковий штурм; біологія; інтерактивні методи; освітній процес; онлайн-платформи; спадкова інформація