Впровадження краєзнавчого принципу навчання у шкільному курсі «Пізнаємо природу» - Кушнірчук, Дмитро Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Магістерська робота присвячена вивченню краєзнавчого впринципу, та особливостям його впровадження у шкільну програму Мета роботи: перевірити ефективність впровадження краєзнавчого принципу навчання у шкільному курсі природознавства для підвищення рівня знань учнів. Об’єкт дослідження: краєзнавчий принцип та можливості його використання в курсі «Пізнаємо природу»; Практичне значення роботи: матеріали дослідження можуть використовуватись вчителями шкіл при викладанні курсу «Пізнаємо природу», на факультативах, додаткових заняттях, при підготовці проектів та перевірці учнів на вміння оперувати отриманою раніше інформацією, синтезувати нову. У вступі визначається актуальність теми та проводиться короткий огляд поставлених задач. У першому розділі розглядаються теоретичні засади дослідження: краєзнавчий принцип, природа Волині та її різноманіття, особливості реформування Нової Української школи. У другому розділі показані використані матеріали та методи дослідження. У третьому розділі аналізуються результати проведених досліджень, а саме, результати аналізу підручника та програми, результати тестування учнів. Наводиться список створених вправ. У висновках аналізується проведена робота та отримані результати. Магістерська робота викладена на 77 сторінках друкованого тексту, складається зі вступу, 3 розділів, висновків і додатків. Список літератури містить 40 першоджерел. У роботі міститься рисунків – 6, таблиць - 1, додатків – 2
Keywords: краєзнавчий принцип навчання; курс «Пізнаємо природу»; природа Волині