Песиміст як особистість: психологічні засади лінгвістичного дослідження - Бойчук, Валентина Михайлівна; Boychuk, V. M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Розглянуто психологічні передумови лінгвістичної інтерпретації особистості песиміста. Обґрунтовано релевантність диспозиційного напряму персонології для дослідження особистості песиміста й узагальнено основні риси диспозиційного песимізму як психологічного феномена. Доведено, що особистість песиміста слід розглядати як складну систему, в якій диференціюються та інтегруються риси, що відображають негативне світовідчуття. Описано соціальні, індивідуальні та фізіологічні чинники, які сприяють формуванню песимістичного світосприйняття і виникненню песимістичного настрою. Виявлено основні реакції, що виникають унаслідок песимістичної поведінки особистості. The article considers psychological background to the linguistic interpretation of a pessimistic personality. The relevance of the Dispositional Personality Theory for the investigation of a pessimist is justified, main features of dispositional pessimism as psychological phenomenon are summarized. It has been proved that a pessimistic personality should be regarded as a complex system which differentiates and integrates the traits reflecting negative world perception. Social, individual and physiological factors contributing to the formation of the pessimistic outlook and pessimistic mood are described. Basic reactions that occur as a result of a pessimistic person’s behaviour are defined.
Pessimist as a Personality: Psychological Premisis of the Linguistic Research
Keywords: особистість; personality; комунікативна особистість; communicative personality; песиміст; pessimist