Лісівничо-селекційна оцінка насаджень ялини звичайної Маневицького лісництва філії «Маневицьке лісове господарство» - Мельник, Павло Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Основний фокус розвитку лісового господарства сьогодні зосереджено на забезпеченні відтворення лісів у розширених масштабах. деякі заходи із відновлення, лісівники постійно працюють над підвищенням лісистості, створюючи нові насадження на територіях, які раніше не були зайняті лісовою рослинністю. Серед ключових завдань лісогосподарської діяльності – прискорення росту дерев, покращення якісного складу лісових насаджень та підвищення їх продуктивності. Використання спадкових відмінностей дає змогу вибирати високоякісні деревостани, що відповідають сучасним екологічним і господарським вимогам. Перший розділ включає в себе характеристику мінливості ознак ялини звичайної, а також основні результати селекції ялини звичайної.Другий розділ – характеристику природних умов об’єкта дослідження, та методи дослідження. Третій розділ – лісівничо-селекційну характеристику насаджень ялини звичайної Маневицького лісництва філії «Маневицьке лісове господарство». Робота виконана на 40 сторінках друкованого тексту, містить 14 таблиць, 2 додатки. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (35 джерел).
Keywords: ялина звичайна; селекція; мінливість