Имагологические варианты в анализе картины мира в художественном произведении (на примере творчества М. Цветаевой) - Жигалова, Марія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2011)
Запропоновано імагологічні варіанти картини світу, відображеної в художньому творі, і методика її осмислення читачем. На прикладі аналізу вірша М. Цвєтаєвої "Германии" розкрито можливості передачі поетом літературних образів під час формування читачем картини світу з використанням іншомовних елементів (фрагментів німецької, російської культур) у художніх творах. Уміщено питання та завдання, які розкривають поетапне вивчення ліричного твору: від читання і спостереження до творчого осягнення. Запропоновано завдання, які стосуються аналізу твору з використанням відео- та звукоряду, різних коментарів, пов'язаних із розумінням теорії літератури, осмисленням поліетнічного світу твору.
Keywords: поліетнічний світ; імагологія; лінгвокультурологія; мовний синтез; міжкультурна система; макрочитання; культурологічний елемент; картина світу