Ланч-кафе «*******»: інноваційні напрями підвищення конкурентоспроможності - Жданов, Юрій Володимирович (My University, 2025)
Дослідження присвячене комплексному аналізу конкурентоспроможності закладів ресторанного бізнесу, зокрема ланч-кафе «*******», та обґрунтуванню перспективних інноваційних напрямів його розвитку. В умовах високої конкуренції та швидких змін у споживчих вподобаннях важливим аспектом є впровадження сучасних технологій та стратегій, які дозволять закладу залишатися конкурентоспроможним і привабливим для відвідувачів. Перший розділ містить теоретико-методологічні основи конкурентоспроможності закладів ресторанного бізнесу. У ньому розглянуто сутність поняття конкурентоспроможності, її ключові складові, фактори впливу, а також існуючі методики дослідження конкурентних позицій підприємств у сфері ресторанного бізнесу. Другий розділ присвячено аналізу діяльності ланч-кафе «*******». Представлено загальну характеристику підприємства, його організаційну структуру, бізнес-модель, а також основні сильні та слабкі сторони. Проведено оцінку конкурентного середовища, що дозволяє визначити, які аспекти діяльності потребують вдосконалення, а які можуть слугувати основою для подальшого розвитку. Третій розділ спрямований на дослідження інноваційних рішень, що можуть сприяти підвищенню конкурентоспроможності ланч-кафе «*******». Проведено SWOT-аналіз закладу, що дає змогу оцінити внутрішні та зовнішні фактори, які впливають на його розвиток. Розглянуто сучасні інноваційні тенденції у ланч-кафе «*******», зокрема цифровізацію обслуговування, автоматизацію процесів, розвиток екологічно відповідального бізнесу та персоналізацію сервісу. Четвертий розділ містить розробку та обґрунтування перспективних інноваційних напрямів, зокрема впровадження інклюзивного обслуговування з персональним асистентом, що дозволить розширити аудиторію закладу та створити комфортні умови для всіх відвідувачів. Проведено оцінку ефективності реалізації цього проєкту, включаючи економічну доцільність, прогнозоване збільшення клієнтопотоку, підвищення лояльності відвідувачів та покращення репутації кафе. У висновках узагальнено результати дослідження, сформульовано основні висновки та розроблено практичні рекомендації щодо підвищення конкурентоспроможності ланч-кафе «*******» шляхом впровадження інноваційних технологій та сервісів.
Keywords: конкурентоспроможність; ресторанний бізнес; інновації; ланч-кафе; інклюзивність; цифровізація; клієнтоорієнтованість