Психологічні особливості комунікативної компетентності майбутніх психологів - Мудрик, Алла Богданівна; Mudryk Alla B. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Комунікативна компетентність є однією із найважливіших структурно-функціональних компонентів професійної компетентності психолога. Найчастіше комунікативна компетентність розглядається як один з операційно-когнітивних компонентів психологічної готовності до професійної діяльності. Компетенції, що входять до структури комунікативної компетентності відповідають комплексу знань та умінь, необхідних для ефективного спілкування у процесі здійснення професійної діяльності. Головними компонентами комунікативної компетентності є комунікативні властивості особистості, що характеризують розвиток потреби у спілкуванні, ставлення до способу спілкування; комунікативні здібності, здатність володіти ініціативою в спілкуванні; здатність проявляти активність, активно реагувати на стан партнерів спілкування, формувати та реалізовувати власну індивідуальну програму спілкування. Комунікативна компетентність виявляється в цілому як знання норм та правил спілкування, оволодіння його технологією.
Keywords: компетентність; комунікативна компетентність