Визначення еволюційних етапів формування правил гри в баскетбол та їх порівняльна характеристика з історичними етапами розвитку баскетболу як виду спорту - Поплавський, Леонід; Маслова, Олена; Poplavskiy, Leonid; Maslova, Yelena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті досліджено актуальні питання вивчення історичних аспектів формування та розвитку правил гри й суддівства в баскетболі. Дослідження дали змогу визначити етапи еволюції баскетбольних правил, а їхня порівняльна характеристика з історичними етапами розвитку баскетболу як виду спорту – визначити найбільш вагомі та значущі етапи в зазначених хронологічних системах. Отримані результати досліджень є обґрунтуванням для визначення типів критеріїв розвитку суддівства в баскетболі, можливостей підвищення його ефективності та надійності. The article deals with the topical questions of studying of historical aspects of formation and development of game rules and judging on basketball. Conducting of research let us define stages of evolution of basketball rules, and their comparative characteristics with historical stages of basketball development as a kind of sport let us define the most important and significant stages in mentioned chronological systems. Obtained results of research are grounding for defining of types of development criteria of judging on basketball, possibility of increasing of effectiveness and reliability.
Defining of Evolutional Stages of Formation of Game Rules in Basketball and their Comparative Characteristics with Historical Stages of Development of Basketball as a Kind of Sport
Keywords: баскетбол; історія; правила гри; суддівство; порівняльна характеристика; еволюційні етапи; значущість; basketball; history; game rules; judging; comparative characteristics; stages of evolution; significance