Стратегія розвитку мережі закладів загальної середньої освіти в умовах децентралізації (на прикладі Ківерцівської міської об’єднаної територіальної громади) - Хазанюк, Ольга Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Мета дослідження полягає в обґрунтуванні теоретичних практичних засад реалізації Стратегії розвитку мережі закладів загальної середньої освіти Ківерцівської міської територіальної громади для надання якісних освітніх послуг, характеристика її основних елементів, виокремлення етапів впровадження Стратегії, розвиток та удосконалення мережі закладів загальної середньої освіти Ківерцівської об’єднаної територіальної громади. Об’єктом дослідження є мережа закладів загальної середньої освіти Ківерцівської міської територіальної громади. Предметом дослідження є теоретичні та практичні аспекти підвищення ефективності стратегії розвитку мережі закладів загальної середньої освіти Ківерцівської об’єднаної територіальної громади в умовах децентралізації. У Розділі 1 «Теоретико-методологічні основи стратегії розвитку мережі закладів загальної середньої освіти» висвітлено основні підходи до розуміння ключового поняття дослідження, література з оптимізації освітньої мережі та сучасна нормативно-правова база, методологія написання програм розвитку освітньої мережі. У Розділі 2 «Аналіз ефективності стратегії розвитку мережі закладів загальної середньої освіти Ківерцівської міської об’єднаної територіальної громади» проведено аналіз плану модернізації та удосконалення мережі навчальних закладів, професійного розвитку педагогів та вдосконалення педагогічної майстерності, вплив програми вдосконалення мережі закладів освіти на якість навчання учнів. У Розділі 3 «Шляхи вдосконалення стратегії розвитку мережі закладів загальної середньої освіти Ківерцівської міської об’єднаної територіальної громади» розкрито концепції трансформації мережі освітніх закладів через зарубіжний досвід, порівняльний аналіз розвитку Ківерцівської та Галицької міських територіальних громад у сфері загальної середньої освіти і рекомендації щодо напрямів вдосконалення стратегічної системи розвитку мережі навчальних закладів.
Keywords: Стратегія розвитку мережі закладів загальної середньої освіти; децентралізація; міська територіальна громада; модернізація; учні; учні з особливими освітніми потребами; педагогічні працівники; освіта; SWOT-аналіз; матеріально-технічна база