Сучасні технології, програми, підходи до корекції та профілактики порушень постави студентів у процесі фізичного виховання - Лопацький, Сергій Васильович; Вінтоняк, Олег Васильович; Lopatskiy, Sergey; Vintonyak, Oleg (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
В останнє десятиліття в Україні простежено зниження рівня здоров’я студентської молоді, що обумовлено об’єктивними та суб’єктивними причинами: умови освітньої діяльності; низьким соціально-економічним рівнем життя більшої частини студентів; дефіцитом рухової активності. Звідси – збільшення кількості студентів із порушеннями біогеометричного профілю постави. Збільшення кількості студентів із функціональними порушеннями опорно-рухового апарату створює проблемну ситуацію, оскільки ці порушення рано чи пізно неодмінно обертаються зниженням функціональних можливостей організму населення в цілому й окремих індивідуумів зокрема. Аналіз доступних даних спеціальної науково-методичної літератури свідчить про великий науковий пласт знань, що стосуються проблем корекції порушень постави студентської молоді в процесі фізичного виховання. Усі вони зробили істотний внесок у розвиток підходів, пов’язаних із корекційними заходами при функціональних порушеннях опорно-рухового апарату студентів у процесі фізичного виховання. Узагальнюючи погляди вчених, можна констатувати той факт, що проблема корекції порушень постави в студентів розглядалася багатьма фахівцями, однак питання корекції її порушень з урахуванням стану біогеометричного профілю, на нашу думку, ще не отримало достатньо поглибленої наукової розробки, що обумовлює актуальність подальших досліджень. In the past decade, a decline in the level of health of students is observed in Ukraine due to a number of objective and subjective factors: the conditions of educational activity; a low socio-economic level of most of the students’ lives; deficit of physical activity. Hence the increase in the number of students with the violations of biogeometric рrofile of the posture. Increasing number of students with functional disorders of the musculoskeletal system creates a problematic situation, because these violations will certainly sooner or later turn into decreased functional capacity of the population as a whole and individuals in particular. Analysis of the available data of the special scientific and methodological literature has revealed the bulk of scientific knowledge concerning the problems of posture correction of students through physical education. They all made a significant contribution to the development of approaches related to the corrective measures for functional disorders of the locomotor apparatus of students in the process of physical education. Summarizing the views of scientists it is possible to establish the fact that the problem of correction of posture violations in students have been examined by many experts, however, the issue of correction of its violations with account of the condition of biogeometric profile, in our opinion, has not yet received enough scientific development, and this determines the relevance of further research.
Modern Technologies, Programs, and Approaches for Correction and Pre¬vention of Violations of Posture in Students Through Physical Education
Keywords: фізичне виховання; студенти; стан; постава; корекція; профілактика; physical education; students; condition; posture; correction; prevention