Фактори впливу на механізм формування фінансових ресурсів підприємства - Довгаль, Валентина; Самошкіна, Ірина (Луцьк: Вежа-Друк, 2023)
Наявність на балансі підприємства фінансових ресурсів не гарантує ефективність його господарської діяльності. Для досягнення ефективності функціонування фінансові ресурси повинні бути сформовані відповідно до діяльності певного суб’єкта господарювання. Тобто кошти повинні залучатися на строк довший ніж строк їх корисного використання. Для визначення оптимального співвідношення джерел залучення капіталу необхідно визначити: на короткострокові чи довгострокові цілі він буде використовуватися та до яких статей активу буде приєднуватись до отримання прибутку; чи будуть використовуватися власні або позикові кошти. Проте, якщо у підприємства відсутні власні вільні кошти, постає питання, чи доцільно залучати додаткові кошти на платній основі і якщо так, то в якому обсязі. Оптимізація структури капіталу – це важливий етап стратегічного аналізу капіталу, який полягає у визначенні такого співвідношення між вартістю, втіленою у кошти підприємства, які йому належать і приносять прибуток, та вартістю, інвестованою в грошові кошти, що залучаються на основі їх повернення, за умови якого досягається максимальна ефективність діяльності підприємства.
Keywords: фінансові ресурси підприємства; джерела залучення капіталу; удосконалення формування фінансових ресурсів; 336.647