Жирнокислотний склад олії, виділеної з насіння ехінацеї пурпурної (Еchinacea purpurea (L.) Мoench), що культивується на Волині - Кадикало, Е. М.; Кутрій, Ю. В.; Марушко, Л. П.; Осип, Ю. Л. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
Досліджено ліпіди насіння ехінацеї пурпурної (Echinacea purpurea (L.) Moench). Головним їх компонен- том є тригліцериди. Методом газорідинної хроматографії розділено метилові естери жирних кислот ліпідної фракції насіння ехінацеї пурпурної. У складі ліпідних тригліцеридів виявлено шість жирних кислот. Серед них головними є лінолева (71,13 %) і олеїнова (18,38 %) кислоти. У меншій кількості містяться пальмітинова (6,77 %), стеаринова (2,39 %), ліноленова (0,69 %) і міристинова (0,63 %) кислоти. Також визначено основні фізико- хімічні показники олії. The lipids content of four species belonging to Echinacea purpurea (L.) Moench has been analyzed. The separation of methyl esters of fatty acids of lipids fraction of have been carried out by the method of gas-liquid chromatographic analysis. The lipids triglicerides have 6 fatty acids in their content. The major components are linolic (71,13 %) and oleinoic (18,38 %) acids. The minor fatty acids are palmitic (6,77 %), stearic (2,39 %), linolenic (0,69 %) and myristic (0,63 %). Also certainly basic physical and chemical indexes of oil.
Analys Fatty-Acid Content of Butter from the Seeds of Еchinacea purpurea (L.) Мoench, which is Cultivated in the Volyn Region
Keywords: Echinacea purpurea (L.) Moench; Echinacea purpurea (L.) Moench; жирнокислотний склад ліпідів; fatty-acid composition of lipide; газорідинна хроматографія; as-liquid chromatographic analysis