Гідроекологічний стан р. Прудник та шляхи його поліпшення - Пилипчук, Ганна Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Випускна кваліфікаційна робота присвячена дослідженню однієї із типових малих річок Волинської області. А саме річкиПрудник. Дослідження є важливимдля раціонального використання та охоронирічок нарегіональному рівніта розробки заходів сталого природокористування. В роботі проаналізованітеоретичні на методичні засади дослідження геоекологічного стану басейнів рік, геоекологічний стан як комплексна оцінка процесів в межах річкового басейну, запропонована методика проведення дослідження геоекологічного стану басейнів рік,проаналізовані наукові публікації по темі дослідження. Розглянутоособливості річки Прудник та її басейну,гідрологічні та гідрографічні характеристики річки, водний і водогосподарський баланс.Досліджено сучасний геоекологічний стан басейну, антропогенний вплив в межах басейну, несприятливі екзогенні процеси,вплив осушувальної меліорації на стан басейну,проведена екологічна оцінка якості води.Встановлено, що значення інтегрального екологічного індексу води р. Прудник вище очисних споруд міста Ківерці в окремі роки змінювалось в інтервалі 0,5-1,5, що відповідає 1 і 2 категорії І та ІІ класу.Тобто тобто стан річки оцінено від «відмінного» до «дуже доброго», а ступінь чистоти – від «дуже чистої» до «чистої». В нижньому створі інтегральний екологічний індекс набуває значень 0,6-1,7. Це відповідає 1 і 3 категорії І і ІІ класів, тобто стан річки від «відмінного» до «доброго», а ступінь чистоти – від «дуже чистої» до «досить чистої».Розроблено заходи поліпшення геоекологічного стану басейну річки.
Keywords: річка; басейн річки; сучасний геоекологічний стан басейну річки; чинники, що визначають сучасний геоекологічний стан басейну; заходи поліпшення сучасногогеоекологічного стану басейну