Психологічні особливості батьківсько-дитячих взаємин у сім’ях трудових мігрантів - Шмігель, Ольга Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження, завдання та методи дослідження психологічних особливості батьківсько-дитячих взаємин у сім’ях трудових мігрантів. У першому розділі кваліфікаційної роботи описано, що особливо багато утворилося дистантних сімей трудових мігрантів через масовий виїзд населення на заробітки за кордон та через військові дії росії. Необхідно враховувати, що з різноманітними несприятливими політичними, соціальними та економічними умовами в останні десятиліття цей тип сімей значно розширився за чисельністю. Основними чинниками, які призводять до специфічного психічного розвитку підлітків є: дефіцит батьківськоматеринського впливу; своєрідна система спілкування дорослих з підлітками; домінування педагогічної культури авторитарного типу; жорстка регламентація життєдіяльності; особливості формування практичного життєвого досвіду вихованців; звуження навколишнього середовища; відсутність особистісно-орієнтованого підходу. У другому розділі поданий аналіз та узагальнення емпіричних даних особливості дослідження психологічних особливості батьківсько-дитячих взаємин у сім’ях трудових мігрантів. Разом з тим, результати дослідження батьківсько-дитячих взаємин мам, які перебувають у трудовій міграції, з досліджуваними підлітками засвідчили вищі показники позитивних виборів за тестом, що, можливо, є результатом ідеалізації стосунків з дітьми і сприйняття їх такими, якими вони були кілька років тому. У третьому розділі розроблено корекційно-розвивальну програму для роботи з дітьми трудових мігрантів та їх батьками «Моє життя в моїх руках» спрямована на надання підтримки дітям трудових мігрантів у вирішенні проблем соціально-психологічних взаємин. Головною метою програми – надання сприяння дітям трудових мігрантів у самореалізації та розвитку особистісного потенціалу, виробленні стратегій поведінки, які дозволять їм адекватно взаємодіяти із усіма членами сім’ї. За результатами роботи зроблено висновки та пропозиції щодо подальших досліджень. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у тому, що його основні положення і висновки можуть використовуватися у діяльності практичних психологів, соціальних працівників та фахівців центрів зайнятості.
Keywords: сім’я; діти; дистантні сім’ї; батьківсько-дитячі взаємини; трудові мігранти; партнери; подружні взаємини; функціонування сім’ї