Когнітивні аспекти референції у діалозі людини й комп’ютера - Бегаль, Оксана Володимирівна; Begal, O. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Статтю присвячено дослідженню когнітивних аспектів референції, котрі є вагомими з погляду моде¬лю¬вання діалогічної взаємодії між людиною та віртуальним співрозмовником. Запропонована проблематика дає змогу зосередитися на встановленні передумов реалізації результативної комунікації. На основі аналізу діалогів із чат-ботом A.L.I.C.E. запропоновано способи оптимізації роботи автоматичної діалогової системи. The article is devoted to the investigation of the cognitive aspects of reference, which are essential from the point of view of human-computer dialogue modeling. The suggested issues provide the opportunity to focus on the establishment of conditions of successful communication. On the basis of the analysis of dialogues with the chatbot A.L.I.C.E., the ways of optimization of the automatic dialogue system are suggested.
Cognitive Aspects of Reference in Human-Computer Dialogue
Keywords: референція; reference; комунікативна взаємодія; communicative interaction; діалог; dialogue