Діалектні явища іменної словозміни в українських підляських говірках (на матеріалі записів місцевого фольклору) - Грицевич, Юрій Васильович; Hrytsevych, Yurii V. (Товариство з обмеженою відповідальністю "Видавничий дім "Гельветика", 2014)
У статті проаналізовано характерні особливості іменної словозміни українських підляських говірок, зафіксовані в записах місцевого фольклору. Прокоментовано специфіку формотворення іменників, прикметників та займенників. З’ясовано, що діалектні особливості іменної словозміни в проаналізованих уснопоетичних текстах визначені явищем граматичної аналогії та характерними для підляських говірок фонетичними процесами. Встановлено, що уснопоетичні тексти – надійне та важливе джерело інформації про особливості місцевих говірок. Прокоментовані явища морфологічного рівня засвідчують, що підляські говірки варто кваліфікувати як північноукраїнські.

The characteristic features of case inflection of nouns in Ukrainian dialects of Pidliashshia reflected in the local folklore records are analyzed in the article. The specificity of formation of nouns, adjectives and pronouns is being traced. It was found that dialectal features inflection in folkloric texts are determined grammatical phenomenon of analogy and characteristic for Pіdlіashshian dialects phonetic processes. It has been pointed out that oral-poetic texts are reliable and important source of information about the features of the local dialect. Commented phenomena of morphological level show that Pіdlіashshia’s patois can be considered northern-Ukrainian.
Dialectal features of noun's case inflection in Ukrainian Pidliashshia's dialects (on the base of local folklore records)
Keywords: підляські говірки; словозміна; відмінок; іменник; прикметник; займенник; флексія; аналогія; Pidliashshia’s dialects; case inflection of nouns; case; noun; adjective; pronoun; flexion; analogy