Особливості сімейної взаємодії як чинника фізичного розвитку молодших школярів - Дідик, Анастасія Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Вступ роботи присвячений обґрунтованню актуальності теми дослідження впливу аспектів сімейної взаємодії як чинника психологічного розвитку молодших школярів. Охарактеризовано процес навчання дитини, який розпочинається раніше ніж вона це починає усвідомлює, в цьому контексті першими наставниками дитини стають особи з її найближчого оточення – сім’я. У першому розділі магістерської роботи представлено результати теоретичного аналізу впливу аспектів сімейного виховання як чинника психологічного розвитку молодших школярів. зростає дитина. Розвиток людини як особистості значною мірою залежить від сім'ї. Людина із задоволенням займається роботою, навчанням, творчістю, якщо відчуває інтерес і підтримку з боку близьких. Дослідження показують, що діти, які зростали в сім'ях з негативним емоційним фоном, часто досягають менших успіхів у житті, оскільки значна частина їхньої енергії витрачається не на навчання та розвиток, а на образи, конфлікти та переживання. Тому важливо зважати на те, в якій родині зростає дитина. В дитячому віці людина переймає спосіб життя своїх батьків. В процесі дорослішання в сімейному оточенні закладаються основи багатьох вмінь, навичок і звичок дитини, формується ціннісне сприйняття та визначається її життєва позиція. У другому розділі магістерської роботи представлені результати емпіричного вивчення даної теми, які були виявлені за домомогою тестуопитувальника батьківського ставлення (А. Варга, В. Столін), методикою діагностики індивідуальної структури ціннісних орієнтацій особистості (С. Бубнова), шкали депресії (адаптація Т. Балашової), методики Тейлора, методики «Прогресивних матриць» Дж. Равена. У третьому розділі представлено розроблену консультативно-тренінгову програму «Формування психологічного та фізичного розвитку молодших школярів з врахуванням особливостей сімейної взаємодії». Подальші перспективи дослідження пов’язані з врахуванням зв’язку феномену фізичного виховання та категорії психологічний розвиток, проведенням аналізу результатів емпіричного дослідження та використання отриманих результатів у створенні різноманітних програм супроводу дітей на етапах їх дорослішання. Висновки магістерської роботи містять чіткий виклад теоретичних і емпіричних результатів дослідження проблеми впливу аспектів сімейного виховання як чинника психологічного розвитку молодших школярів.
Keywords: молодші школярі; фізичне виховання; сімейне виховання; психологічний розвиток; сім’я; шлюб