Метод проектів у шкільному курсі біологія при вивченні теми «Біологічні основи здорового способу життя» - Назарчук, Андрій Станіславович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Для успішної реалізації завдань Нової української школи у навчанні біології важливо створити умови, за яких школярі зможуть застосовувати набуті біологічні знання при вирішенні реальних життєвих проблем. Серед педагогічних технологій цікавим є метод проектів, який стимулює пізнавальну діяльність учнів і є вагомим чинником посилення мотивації до навчання. Мета роботи - виконання дослідницького проекту щодо вивчення стану формування набутого імунітету в популяції дітей Камінь-Каширського району Волинської області та використання його результатів у шкільному курсі Біологія при вивченні теми «Біологічні основи здорового способу життя», 11 клас. У першому розділі на основі вивчення інформаційних джерел проаналізовано питаня проектної діяльності та її значення у формуванні творчої активності учнів в природничому напрямку. Висвітлені питання вакцинопрофілакти інфекційних хвороб людини для формування набутого імунітету. Другий розділ містить характеристику об’єктів дослідження, а також основні положення методики досліджень та їх умови. У третьому розділі наведені результати науково-дослідного проекту, зокрема дана оцінка новим положенням у Календарі щеплення України за умов обмежених ресурсів; на уроках біології проаналізовано стан планової масової вакцинації дітей району впродовж 2019-2022 років; наведено імунобіологічну характеристику вакцин, які застосовувують в кабінеті щеплень Камінь-Каширської ЦРЛ, сформований знаннєвий, діяльнісний, ціннісний компоненти здобутих знань внаслідок проектної діяльності. За результатами досліджень є публікація. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи перед списком використаної літератури (62 джерел).
Keywords: педагогічні технології; метод проектів; інфекційні хвороби людини; набутий імунітет; вакцини