Сучасні технології навчання веб-програмування у старшій та профільній школі - Вірний, Нікіта Вадимович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню сучасних методик викладання веб-програмування у старшій та профільній школі. У першому розділі аналізуються основні концепції веб-програмування, його значення у сучасному суспільстві, а також роль у навчальних програмах. Проведено порівняння зарубіжного та вітчизняного досвіду викладання веб-програмування. Другий розділ зосереджений на використанні інтерактивних платформ, хмарних сервісів та інноваційних технологій для викладання веб-програмування. Розглянуто можливості впровадження візуалізацій, симуляторів та інтеграції STEAM-підходу в навчальний процес. У другому розділі також запропоновано структуру уроку веб-програмування, яка включає теоретичну та практичну складові. Висвітлено методи залучення учнів до проєктної діяльності, гейміфікації та використання реальних кейсів для підвищення мотивації. Результати дослідження підтвердили ефективність запропонованої методики у формуванні практичних навичок та підвищенні мотивації учнів до вивчення веб-програмування. Рекомендації щодо впровадження можуть бути використані для удосконалення освітніх програм у середній школі.
Keywords: веб-програмування; інтерактивні платформи; STEAM-підхід; сучасні технології; проєктна діяльність; навчальний процес; гейміфікація