Вплив екстралінгвістичних факторів на мовленнєву організацію висловлення-запрошення - Войтюк, Ольга Ростиславівна; Voituyk, O. R. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розкрито роль, взаємозв’язок і взаємовплив позамовних чинників на мовленнєву реалізацію висловлення-запрошення. Дві опозиційні градації: постійні – перемінні та суб’єктивні – об’єктивні, – визначено як основні групи чинників, що впливають на лексичне, синтаксичне та прагматичне варіювання висловлення-запрошення в англійському діалогічному мовленні. Обґрунтовано існування соціально маркованих та соціально нейтральних висловлень-запрошень, а сам директивний мовленнєвий акт запрошення визначено як статусно фіксований. The article deals with the research of the influence of the extralinguistic factors on the speech realization of the invitation-utterance in the English speech. On the basis of the data contained in the linguistic literature two gradual oppositions: stable – variable / objective – subjective were defined as basic groups of the factors determining lexical, syntactic and pragmatic variation of the invitation-utterance in the English speech. Analysis of the realization of the invitation-utterance in asymmetric situation of communication testifies to status fixedness of the utterance under investigation.
Influence of the Extralinguistic factors on the speech realization of the invitation-utterance
Keywords: екстралінгвістичний чинник; extralinguistic factor; висловлення-запрошення; invitation-utterance; соціальний статус; social status