Характеристика та охоронні заходи лісових ресурсів філії «Сарненське лісове господарство» - Лясковець, Федір Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Проведення реформи лісового господарства передбачає впровадження сучасних методів управління, стимулювання сталого використання лісів та збереження біорізноманіття. Важливо вдосконалити систему ліцензування та контролю за вирубкою лісу, забезпечити участь громадськості у процесах управління лісами та прийняття рішень. Залежно від умов природо-кліматичного характеру зростання лісогосподарських деревних порід екологічні заходи повинні мати певну відмінність у варіантах вирощування і догляду за деревними рослинами. Значне збільшення обсягів заготівлі деревини у процесі суцільних рубок лісогосподарств пов'язано погіршенням рівня санітарного стану лісів, що призводить до процесів суцільно-санітарних рубок та варіантів подальшого лісовідновлення. Різке зростання рівня рубок однозначно зв'язане з зміною клімату та відповідними природними катаклізмами, такими як буреломи. У першому розділі магістерської роботи було проведено детальний аналіз стану досліджуваної проблеми та природно-кліматичні умови району досліджень. В другому розділі наведено проведення планової діяльності у філії «Сарненське лісове господарство» і використання лісових ресурсів. Третій розділ присвячений оцінці впливу рубок на екологічний стан навколишнього середовища, аналізу діяльності лісового господарства і відтворенню лісів. В кінці роботи наведені загальні висновки, які були зроблені на основі проведених досліджень, а також приведений список використаних джерел літератури.
Keywords: рубки лісу; деревостан; лісовідновлення