Оптимізація запитів у реляційних базах даних із використанням індексів - Ван, Чао (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Швидке зростання обсягів даних у сучасних інформаційних системах значно підвищило потребу в ефективній обробці запитів у реляційних базах даних. Оскільки організації накопичують мільйони транзакційних записів, традиційні послідовні сканування стають дедалі менш практичними, що призводить до затримок у аналітичних процесах і обмежує швидкодію системи. Індексування залишається одним із найнадійніших механізмів оптимізації в системах управління реляційними базами даних, проте його ефективність значною мірою залежить від правильного проєктування, вибірковості, розподілу даних та характеристик навантаження. У роботі вивчається вплив стратегій індексування на продуктивність запитів, зокрема увага приділяється B-деревам, складеним індексам і індексам на основі функцій у PostgreSQL. Мета дослідження полягає у вивченні впливу різних типів індексів на продуктивність запитів у реляційних базах даних та визначенні практичних стратегій індексування, які забезпечують відчутне покращення продуктивності у реальних сценаріях навантаження. Результати. Базові вимірювання показали, що запити без індексів систематично викликали послідовні сканування, що призводило до високої затримки та значного навантаження на систему. Після застосування B-дерев, складених та виразних індексів плани виконання перейшли на сканування по індексу та виключно по індексу (index-only scans), що дозволило скоротити час виконання запитів із секунд до мілісекунд. Діапазонні запити отримали вигоду від впорядкованого обходу B-дерева, складені індекси продемонстрували чутливість до порядку стовпців, а індекси на основі функцій дозволили оптимізувати предикати з трансформаціями. Висновки. Результати підтверджують, що індексування є визначальним фактором у підвищенні продуктивності реляційних баз даних. Правильно спроєктовані індекси значно прискорюють отримання даних, зменшують навантаження на систему та підвищують загальну масштабованість без потреби у модернізації обладнання.
Keywords: реляційні бази даних; індексування; B-дерево; складений індекс; індекс на основі функцій; PostgreSQL; оптимізація запитів