Геолого-геоморфологічна спадщина Волині: стан збереження і перспективи. - Карпюк, Зоя Костянтинівна; Фесюк, Василь Олександрович (Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, 2022)
Охорона природної спадщини, зокрема геологічної, популяризація геологічних пам’яток – геолого-геоморфологічних об’єктів, що мають значну науково-освітню, естетичну та геотуристичну цінність, набуває сьогодні все більшої актуальності, бо об’єкти геологічної спадщини досить вразливі до природних геологічних процесів та антропогенного тиску. У багатьох європейських країнах найуспішнішим у сфері збереження і популяризації природоохоронним територіям надається статус геопарків. Ця категорія збереження геолого-геоморфологічної спадщини почала впроваджуватися із розробкою ЮНЕСКО Програми розвитку геопарків ( затверджена у 1999 р.).
Keywords: геолого-геоморфологічна спадщина; геолого-геоморфологічні об’єкти; природно-заповідний фонд; геологічний заказник; геологічні пам’ятки природи