Особливості туристично-рекреаційної атрактивності Любешівської селищної ОТГ Волинської області - Чижевська, Лариса Тарасівна; Качаровський, Роман Євгенович; Чир, Надія Вікторівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У ході проведення комплексного дослідження туристично-рекреаційної привабливості Любешівської селищної об’єднаної територіальної громади однойменного району Волинської області обгрунтовано теоретичні аспекти вивчення проблеми, виявлено сучасний стан та перспективи розвитку туризму та рекреації. Окреслено особливості розміщення туристично-рекреаційних ресурсів та інфраструктури. З-поміж туристичних ресурсів увагу приділено природним компонентам та історико-культурним об’єктам. Визначено роль клімату, водних ресурсів, рослинного покриву й тваринного світу у формуванні туристичної привабливості досліджуваної території. Особливості лісових ресурсів та значної кількості об’єктів природно-заповідного фонду, пам’яток археології, архітектури й культури розглянуто як основну передумову розвитку туризму. Під час вивчення інфраструктури туризму виокремлювались її об’єкти по підсистемах, зокрема, визначалась наявність закладів розміщення, громадського харчування та розваг. Детально досліджено роль транспортної мережі та зв’язку, а також системи банківського обслуговування населення в розрізі населених пунктів територіальної громади. Порівняльна характеристика основних особливостей туристичного комплексу ОТГ Любешівського району дала змогу виявити проблеми галузі та запропонувати шляхи їх вирішення в умовах децентралізації.
Keywords: об’єднана територіальна громада; Любешівська ОТГ; туризм; туристичний об’єкт; туристична інфраструктура; децентралізація влади; Волинська область