Психологічні особливості емоційного стану осіб, які працюють з дітьми з ООП - Антонюк, Катерина Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Метою дослідження було дослідити психологічні особливості емоційного стану осіб, які працюють з дітьми з ООП. У першому розділі теоретичний аспект дослідження: поняття «дитина з ООП», «емоційний стан», «емоційна сфера», особливості прояву та характеристика професійної деформації у фахівців, що працюють з дітьми з ООП. У другому розділі подано методичний інструментарій для діагностики емоційного стану як компонента емоційної сфери: емоційної стійкості, інтелекту, психічних станів та емоційного вигорання. Проведено аналіз результатів дослідження фахівців ГО «Центр розвитку дитини «Сходинка в майбутнє»» та незалежних працівників, а також визначено відмінності емоційного стану залежно від досвіду роботи з дітьми з ООП. У третьому розділі представлено та розроблено та апробовано програму психологічного тренінгу, яка спрамована на розвиток психологічної готовності молодих фахівців до роботи з дітьми з ООП. Новизна дослідження полягає в уточненні наукових уявлень про психологічні особливості емоційного стану осіб, які працюють з дітьми з ООП, із акцентом на вплив професійного досвіду. Практичне значення полягає у тому, що отримані дані обґрунтовують мету та необхідність ранньої діагностики, профілактики та корекції емоційної сфери фахівців.
Keywords: емоційна сфера; професійна деформація; емоційний стан; емоційний інтелект; емоційна стійкість; емоційне вигорання; діти з ООП