Мовленнєві акти в межах міжгендерного спілкування на матеріалі сучасної художньої прози - Тихоновська, Ганна Сергіївна; Tykhonovska, H. S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано міжгендерну комунікацію в межах теорії мовленнєвих актів. Висвітлено основні теоретичні засади щодо визначення понятть «гендер», «міжгендерна комунікація». Йдеться також про теорію мовленнєвих актів та її визначення різними вченими. Досліджено такі мовленнєві акти: констативи (речення-ствердження), промісиви (речення-обіцянки), менасиви (речення-погрози), директиви (речення-спонукання адресата до дії), перформативи (речення, вимовляючи яке, мовець виконує дію), квеситиви (питальне речення в його традиційному розумінні). Практична частина статті побудована на аналізі прикладів, які були виявлені під час дослідження сучасної української художньої літератури. In the article the intersex communication in the frame of speech acts is discussed. In the beginning of the article the main theoretical principles connected with the definition of gender and intergender communication are presented. Among the given speech acts the following are submitted: constatives (affirmative sentences), promises, menaces, directives (motivating to action), performatives (sentences told in the moment of person’s speaking), question sentences. The practical part of the article is based on the analysis of the examples that were found during the research conducted on the modern English literature of belles-lettres style.
Speech Acts as Part of Intergender Communication Based on Fiction Literature
Keywords: гендер; gender; комунікація; communication; мовленнєвий акт; speech act