Принципы международно-правового регулирования в области использования современных медицинских технологий - Коротич, Е.; Коротич, О.; Korotich, E. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
В статье исследуются принципы международного права, которые составляют основу правового регулирования в сфере создания и применения современных медицинских технологий, как на международном, так и на внутригосударственном уровне. На основе проведенного исследования автор приходит к выводу об отсутствии системности в части закрепления данных принципов. У статті представлено аналіз практики закріплення принципів міжнародного права, що складають основу правового регулювання відносин у сфері створення і застосування сучасних медичних технологій. На основі вивчення найбільш значущих міжнародних актів правового і неправового характеру у цій сфері обгрунтовано висновок про відсутність системності в частині юридичного оформлення даної категорії принципів, так само як у формулюванні їх змісту. Проведене дослідження дозволило вказати на конкретні недоліки чинних міжнародних актів, в яких так чи інакше отримали закріплення принципи правового регулювання в галузі використання сучасних медичних технологій, а також зробити висновок про актуальність розробки спеціального кодифікованого акту в цій сфері. З точки зору реалізації системного підходу в частині оформлення досліджуваної категорії принципів у статті звертається увага на такий техніко- юридичний прийом, як їх класифікація, і пропонуються критерії її здійснення. In the article under review the attempt to develop the systems conception of the principles of international legal regulation in the area of the modern medical technologies, applying is presented. On the basis of studying the most significant international acts (as legal, and not legal character) the conclusion about absence of the systematic approach in the area of the legal regulation of a considered category of principles, is formulated. The conducted research has allowed to make a conclusion about internal discrepancy within the international legal regulation in considered area and to specify the certain lacks in the system of the international treaties that stipulate the principles under review. From point of view of the investigated principles, systematization the attention to such technical-legal method as their classification is paid in the article, and criteria of the classification are offered.
Принципи міжнародно-правового регулювання в галузі використання сучасних медичних технологій
Principles of the International Legal Regulation of the Modern Medical Technologies Applying
Keywords: правовое регулирование; применение современных медицинских технологий; принципы международного права; применение современных медицинских технологий; право на охрану здоровья; биомедицина; принципи міжнародного права; правове регулювання; застосування сучасних медичних технологій; право на охорону здоров'я; біомедицина; principles of the International law; legal regulation; applying of modern medical technologies; right to health care; biomedicine