Сучасні методи вивчення якісних та кількісних параметрів кісток - Пикалюк, Василь Степанович; Слободян, Олександр Миколайович; Сікора, Віталій Зіновійович; Антонюк, Ольга Петрівна; Романюк, Альона Павлівна (My University, 2024)
У статті розглядаються сучасні методи вивчення якісних та кількісних параметрів кісток, що відіграють ключову роль у діагностиці, лікуванні та профілактиці захворювань опорно-рухового апарату. В оглядовій статті аналізуються результати стереометричного аналізу мікроструктури кістки за результатами растрової електронної мікроскопії. Серед якісних методів особлива увага приділяється морфологічним і гістологічним дослідженням, що дозволяють оцінити структуру та стан кісткової тканини на мікроскопічному рівні. Кількісні методи включають в себе рентгенографію, комп’ютерну томографію (КТ), магнітнорезонансну томографію (МРТ), а також денситометрію, які забезпечують точне вимірювання щільності та об’єму кісткової тканини. Окремо розглянуто новітні технології, такі як тривимірна реконструкція та біомеханічне моделювання, що відкривають нові можливості для детального аналізу та індивідуального підходу до кожного пацієнта. Увага також приділяється перспективам розвитку цих методів і їх ролі у сучасній медицині. На експериментально-клінічному матеріалі аналізуються кількісні та якісні морфологічні параметри кісткової тканини. Метод лазерної поляриметрії дозволяє розглянути тонку морфоструктуру та її особливості будови кістки. Існує однозначна кореляційна залежність морфологічних параметрів кісткової тканини і станом поляризації об’єктивного лазерного поля.
Keywords: електронна мікроскопія; лазерна поляриметрія; кістки; 611.71