Соціально-політичний консалтинг та соціальна експертиза - Кузьмук, Ольга Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Сучасний соціально-політичний ландшафт характеризується стрімкими змінами, зростанням складності та невизначеності. Перед фахівцями, зокрема соціологами, постають нові завдання та виклики, пов'язані з розумінням, аналізом та експертним оцінюванням складних соціальних процесів. У цьому контексті особливої значущості набувають навчальні дисципліни, які озброюють студентів-магістрів актуальними знаннями та практичними навичками, необхідними для ефективного розв'язання різноманітних соціальних проблем. Навчальна дисципліна «Соціально-політичний консалтинг та соціальна експертиза» покликана формувати у майбутніх соціологів компетентності, пов'язані з розумінням сутності та специфіки сучасних соціальних і політичних процесів, аналізом їхніх ключових тенденцій і чинників, а також розробленням та реалізацією експертних оцінок і рекомендацій у складних соціально-політичних контекстах. Ця дисципліна передбачає розгляд наступних аспектів: теоретико-методологічні засади соціально-політичного консалтингу та соціальної експертизи; сучасні тренди та виклики у сфері політики та суспільного життя; методичні підходи до здійснення комплексного аналізу й оцінювання соціально-політичних ситуацій; технології розроблення експертних висновків і рекомендацій для різних суб'єктів соціальної та політичної діяльності; практичні кейси застосування соціально-політичного консалтингу та соціальної експертизи. Важливість цієї навчальної дисципліни зумовлена тим, що в сучасних умовах соціологи мають бути не лише дослідниками, а й активними учасниками процесів вироблення, ухвалення та реалізації управлінських рішень. Вони повинні володіти компетентностями, необхідними для ефективного розв'язання соціальних проблем у різних сферах суспільного життя - від державного управління до підприємництва. Саме тому дисципліна «Соціально-політичний консалтинг та соціальна експертиза» має важливе значення для професійної підготовки студентів-магістрів спеціальності «Соціологія». Таким чином, опанування студентами-магістрами навчальної дисципліни «Соціально-політичний консалтинг та соціальна експертиза» сприятиме формуванню у них компетентностей, необхідних для ефективного розв'язання складних соціальних проблем, надання експертних оцінок і рекомендацій у сфері політики та суспільного життя. Методичні рекомендації укладені відповідно до діючого силабуса з освітнього компонента «Соціально-політичний консалтинг та соціальна експертиза» для здобувачів освіти спеціальності «Соціологія» закладів вищої освіти. Методичні рекомендації містять опис пропонованих для розгляду лекційних тем та тем для практичних занять, завдання з елементами дослідницької роботи, питання для самостійної роботи, глосарій основних понять, додатки, список літератури. Основна мета методичних рекомендацій – організація самостійної роботи студента.
Keywords: соціально-політичний консалтинг; соціальна експертиза; соціальна діагностика; 316:303.8(072)