Лексика волинськополіських говірок у збірнику фольклорних записів Івана Денисюка «Пісні з-над берегів Турського озера» - Грицевич, Юрій Васильович (Львівський національний університет імені Івана Франка, 2018)
У статті проаналізовано склад та семантику лексики волинськополіських говірок на матеріалі збірника фольклорних записів «Пісні з-над берегів Турського озера» Івана Денисюка (1924–2009), ученого-філолога, заслуженого професора Львівського національного університету імені Івана Фран¬ка. Встановлено, що реєстр діалектної лексики фольклорних текстів із с. Тур Ратнівського району Волинської області віддзеркалює локальні особливості мовлення носіїв волинськополіських говірок як складової частини західнополіського діалекту української мови. Діалектне підґрунтя мови текстів пісень, що відповідає західнополіському мовленню, доводить необхідність широкого залучення різножанрових фольклорних текстів у діалектологічних дослідженнях.
Keywords: мова фольклору; Західне Полісся; фольклорний текст; лексико-семантична група; номен; Ратнівщина; село Тур; Іван Денисюк; семантика; поліщуки; 811.161.2’28’373.4(477.82):398