Особливості трансформації фольклорно-пісенних мотивів творчості українських сучасних виконавців - Неспай, Анна Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню особливостей трансформації фольклорно-пісенних мотивів у творчості сучасних українських виконавців. Метою дослідження є виявлення особливостей трансформації фольклорно-пісенних мотивів у творчості сучасних українських виконавців та їхній вплив на формування новітньої музичної культури України. Для досягнення мети необхідно вирішити поставлені автором завдання: проаналізувати способи адаптації традиційних фольклорних мотивів у сучасній українській музиці; оцінити значення фольклорних елементів у контексті популяризації української культури у світі; дослідити вплив сучасних технологій на інтерпретацію та обробку фольклорного матеріалу. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному розгляді адаптацію фольклорних мотивів у творчості сучасних українських виконавців із акцентом на жанрове та технічне розмаїття, а також їхній вплив на популяризацію національної культури у глобалізованому світі. У роботі аналізуються процеси переосмислення та адаптації народної музики до умов сучасної культури. Визначено ключові тенденції інтеграції фольклорних елементів у різні музичні жанри, їх вплив на формування національної ідентичності та збереження культурної спадщини. Особлива увага приділяється ролі новітніх технологій та урбанізації в оновленні музичних традицій. Робота підкреслює важливість народної пісні як джерела натхнення для сучасного мистецтва, що сприяє розширенню її аудиторії та популяризації української культури на міжнародному рівні.
Keywords: фольклор; пісенні мотиви; сучасна музика; інтерпретація