Психологічна готовність української молоді до материнства - Магдисюк, Людмила Іванівна; Демчук, В. Б. (My University, 2022)
В статті досліджуються сучасні принципи підготовки і особливості формування психологічної готовності української молодої жінки до материнства. Окреслено ситуацію у державі стосовно реалізації материнської ролі, описано проблеми з якими стикається молодь, а саме, зниження статусу матері, зменшення потреби у жінок народжувати, що спричинене не характерною слов’янським народам трансформацією батьківських установок та позицій, психологічна не готовність до виконання нової ролі при активній її реалізації, що спричиняє нездорове виховання нових поколінь. Розкрито структуру психологічної готовності до материнства, типові функції матері та основні мотиви материнства. Описано наступні аспекти психологічної готовності до материнства: мотиваційний оціночний емоційний операційний регуляційний. Наголошено, що в юнацькому віці відбувається усвідомлення накопиченого досвіду взаємодії з власною матір’ю, формування образу своєї моделі материнства, з’являється бажання мати сім’ю, дітей, що є показником гармонійного формування материнської сфери жінки.
Keywords: психологічна готовність; молодь; материнство; аспекти психологічної готовності; батьківські установки; готовність