Застосування пісень на заняттях з німецької мови - Бондарчук, Олена Юріївна; Рись, Лариса Федорівна; Семенюк, Тетяна Петрівна (Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка, 2024)
У статті досліджено використання пісень для вивчення німецької мови. Описано передумови та потребу використання нових підходів для тренування чотирьох видів мовленнєвої діяльності: слухання, говоріння, письма та говоріння. Обґрунтовано використання музики, як однієї із складових німецькомовного побуту, що може транслювати німецьку культуру, менталітет, реалії тощо. Коротко описано останні дослідження використання музики на заняттях (вплив музики на мозок, емоції, психологічний стан людини, зв’язок мови та музики). Зазначено, що музика покращує запам’ятовування, перетворює негативні емоції в позитивні, полегшує навчальне навантаження, знімає втому, підвищує мотивацію на заняттях. У розвідці здійснено огляд німецькомовних джерел для використання на заняттях, як сторінок з дидактичними розробками, так і окремих творів та виконавців. У формі таблиці подано огляд пісень із зазначенням рекомендованого рівня, наведено перелік граматичних та лексичних тем, що уможливлює їх використання як автономно, так і у комплексі із різними підручниками. Увесь матеріал було апробовано на курсі «Deutsch mit Musik/Вчимо мову з німецькими піснями» в рамках проєкту «Ukraine Digital/Україна цифрова». Наведено ідеї для завдань перед, під час та після слухання пісні/перегляду відео. Залежно від поставленої мети заняття подано на вибір викладача ідеї для вправ перед, під час та після прослуховування пісні або перегляду відеокліпу. Різноманіття запропонованих вправ дозволило не лише тренувати різні види мовленнєвої діяльності, збільшувати лексичний та граматичний запас, покращувати вимову, розвивати відчуття мови, підтримувати інтерес до німецької мови та культури, а й підтримувати сприятливий психологічний клімат на занятті та мотивувати студентів до вивчення іноземної мови. Ключові слова: музика, німецька мова, методичні прийоми, пісні, мотивація.
Keywords: Німецька мова; музика; пісні; вивчення німецької мови; 378.016:811.112.2]:78