Розробка та впровадження онлайн-платформи для краудфандингу книжкових проєктів - Федоренко, Костянтин Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Ця робота зосереджена на розробці онлайн платформи краудфандингу для книжкових проєктів. Основною метою є створення функціонального вебзастосунку, що дозволяє авторам публікувати власні книжкові ідеї, збирати кошти на їх реалізацію через передзамовлення, а також забезпечує зручний інтерфейс для потенційних читачів, які можуть підтримати вподобані проєкти. В рамках дослідження проаналізовано аналогічні краудфандингові рішення, зокрема у сфері літератури, з метою виявлення типових функціональних моделей, недоліків і потреб користувачів. Особливу увагу приділено побудові ефективного технічного завдання, що охоплює ключові компоненти: каталог проєктів, реєстрацію й аутентифікацію користувачів, багатосторінкову форму створення проєкту, сторінку книги з функціоналом донату, інтеграцію з платіжною системою Fondy, а також адміністративні інструменти для тестування. Платформа реалізована з використанням фреймворку Ruby on Rails та реляційної бази даних PostgreSQL. У роботі докладно описано структуру проєкту, особливості маршрутизації, обробки запитів та валідації даних. Фронтенд розроблено з урахуванням вимог до зручності інтерфейсу: реалізовано динамічне завантаження каталогу, підтримку Drag and Drop API для завантаження медіафайлів, адаптивний дизайн. Серверна частина платформи була протестована у середовищі, максимально наближеному до умов продакшн-експлуатації. Розгортання відбувалося на університетському тестовому сервері з операційною системою Ubuntu 22.04.2 LTS. Ручне тестування дозволило оцінити не лише окремі функції, а й взаємодію між модулями в реальному мережевому середовищі. У завершальній частині роботи наведено приклади ключових сценаріїв використання, а також запропоновано напрями подальшого розвитку проєкту, зокрема розширення механізмів пошуку та фільтрації, підтримку багатомовності, реалізацію електронної бібліотеки для збереження готових видань.
Keywords: вебзастосунок; краудфандинг; Ruby on Rails; PostgreSQL; Fondy