Опрацювання складу та технології виготовлення крему для лікування розацеа - Рабчевська, Надія Володимирівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена розробці лікарської косметичної форми, а саме крему для лікування розацеа та включає дослідження з опрацювання складу даної лікарської форми і розробку технології її виготовлення у лабораторних умовах. За допомогою комплексних органолептичних, фізико-хімічних та фармако-технологічних досліджень уперше теоретично й експериментально обґрунтовано раціональний склад і технологію косметичного засобу у формі крему для місцевого лікування розацеа, яка включає новітні активні інгредієнти з доведеною ефективністю та безпекою. Всебічно вивчено властивості лікарських речовин і опрацьовано їх співвідношення у складі готової косметичної форми. Для практичної фармації і косметології запропоновано косметичний засіб, а саме крем для місцевого лікування розацеа на основі компонентів рослинного походження: екстракту іглиці колючої, алантоїну, екстракту хвоща польового, токоферолу ацетату, екстракту кінського каштану, а також ряду допоміжних речовин – олії персикових кісточок, олії шипшини, гліцеролу моностеарату, води очищеної та сорбату калію для дерматологічного застосування капілярозміцнювальної, протизапальної, регенерувальної, зволожувальної та венотонізувальної дії. Органолептичними та фізико-хімічними методами встановлено оптимальну концентрацію емульгатора гліцеролу моностеарату для приготування емульсійної основи косметичного крему, а саме 5%. З використанням органолептичних, фізико-хімічних та реологічних методів досліджень обґрунтовано оптимальний склад емульсійної кремової основи та спосіб уведення AФI до складу косметичного крему, опрацьовано якісне і кількісне співвідношення компонентів розроблюваної лікарської косметичної форми. Розроблено раціональну технологію виготовлення косметичного крему для лікування розацеа у аптечних умовах, проведено контроль її якості за наступними показниками: опис, сенсорні характеристики, однорідність часток дисперсної фази, рН, в’язкість, термостабільність та колоїдна стабільність; підтверджено, що розроблений косметичний крем за якістю відповідає всім зазначеним параметрам.
Keywords: косметична емульсійна основа; розацеа; екстракт іглиці колючої; алантоїн; екстракт хвоща польового; екстракт кінського каштану